Thursday, 21 July 2011

rahsia air suam -pat-

Fakta ini sangat baik kepada sesiapa yang mementingkan kesihatan . Ianya bukanlah semata-mata berkenaan air suam, tetapi juga berkenaan serangan jantung. Masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas ketika bersarapan, bukannya minum air sejuk. Mungkin inilah masanya, kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan.
Kepada sesiapa yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat bermakna buat anda. Memanglah sesuatu yang nikmat untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walaubagaimanapun, air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan bersama hidangan. Sudah tentu ia melambatkan lagi proses pencernaan. Sekali gumpalan minyak ini bertindakbalas dengan asid di dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, ia berpotensi bertukar menjadi lemak dan mendorong kepada kanser. Jadi, adalah sangat penting untuk minum sup panas atau air suam selepas menikmati sesuatu makanan.

No comments:

Post a Comment